Versioner2020-12-15T17:13:51+00:00

Project Description

Versioner

Performed at Estrad Norr, 2019
By Manda Stenström
Director Karl Seldahl
Set Designer Lotta Nilsson
Lightning Designer Anders Rudolfsson
Makeup Designer Anna Olofson
Composer Hugo Therkelson
Photographed by Sandra Lee Pettersson

Nominerad till Svenska Teaterkritikers pris för ”Årets föreställning Barn och Unga 2019”.

En undersökning av gränserna mellan sanning, upplevelse, uppfattning och lögn.

”Två tonårskillar berättar olika versioner av en utekväll som slutat med att de blev utkastade. Vad var det egentligen som hände? Och måste det vara så att någon ljuger, eller kan de ha upplevt situationen på helt olika sätt?

En pappa påstår att ett barn knuffat hans barn från en klätterställning. Det anklagade barnets mamma vägrar tro det. Hon tänker inte under några omständigheter gå med på hans version av händelsen. Hon har en egen uppfattning, punkt slut.

Versioner är en pjäs som undersöker gränserna mellan sanning, upplevelse, uppfattning och lögn. För medan de flesta är överens om att objektiva fakta finns och är viktigt att hålla sig till, sägs sanning ofta vara mer av en individuell, subjektiv upplevelse. Men hur pass olika kan två personer uppleva samma situation? När blir påståendet att vi har olika uppfattningar ohållbart? Och hur villiga är vi att ifrågasätta det vi vill ska vara sant?

Pjäsen inspireras av samtidspolitiska händelser, som blåljugande presidenter och spridning av ”alternativa fakta”, men utspelar sig mitt i vardagen i en liten stad. För hur påverkas våra tankar om vad sanning och lögn är, i en politisk tid där själva begreppet sanning tycks mer och mer uppluckrat?.”

”Runt om spelplatsen tre stolar på var sida, en för varje rollfigur. (…) Det är både roligt, sorgligt och tankeväckande.”
Malin Palmqvist, Mitt Media