Bergets Topp2022-01-31T20:46:23+00:00

Project Description

Bergets topp (The Mountaintop)

Performed by Dramaten, 2021
By
Katori Hall
Director
Josette Bushell-Mingo / Baker Karim
Set Designer Lotta Nilsson
Makeup and Costume Designer Aysha Jones
Photographed by
Klara G / Banfa Jawla

En pjäs om Martin Luther Kings sista kväll på jorden.

Det är den 3 april 1968. Människorättskämpen Martin Luther King pustar ut på sitt motellrum i Memphis, Tennessee, efter att ha hållit ett tal för strejkande renhållningsarbetare. King ringer efter room service och in kommer en kvinna vid namn Camae. De börjar småprata och snart tar samtalet en oväntad och dramatisk vändning.

Bergets topp, med John Alexander Eriksson och Kayo Shekoni i rollerna, är ett intimt porträtt av Martin Luther King, som utspelar sig kvällen innan han blev mördad. Med teman som mod, rättvisa och tro ställs frågor om vad vi är villiga att offra för att uppnå våra mål.

Pjäsen skrevs 2009 och är minst lika aktuell idag efter de senaste årens uppmärksammande av systematisk rasism i USA och bildandet av Black Lives Matter.

Katori Hall är en prisbelönt afroamerikansk författare, född 1981. Hon skriver såväl för teater som för film och tv. Bergets topp (med originaltiteln The Mountaintop) är hennes debutpjäs, och den fick urpremiär i London innan den gick upp i USA – då i en hyllad uppsättning på Broadway med Samuel L. Jackson och Angela Bassett i rollerna. Men pjäsen fick också kritik, inte minst för att visa upp även mindre trevliga sidor av Martin Luther King.

Uppsättningen produceras av The National Black Theatre of Sweden i samarbete med Dramaten. The National Black Theatre of Sweden är ett relativt nystartat fristående teaterkompani, som tidigare har satt upp den sydafrikanska klassikern Woza Albert! på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Regisserar gör Josette Bushell-Mingo tillsammans med Baker Karim.

“… In i Lotta Nilssons snygga scenografi, närmast en replik på ett amerikanskt 60-talsmotell, där regnet strilar ner över scenrampen kommer John Alexander Erikssons King i sin våta trenchcoat och portfölj. Han övar på morgondagens tal, kissar så det skvalar och ringer room service efter kaffe…”

Maria Edström, Expressen

“Katori Halls pjäs från 2009 slår in en kil i tiden strax efter Kings framträdande, till stöd för strejkande renhållningsarbetare. Talet brukar kallas ”I’ve been to the mountaintop” (…) De dämpade färgerna i Lotta Nilssons scenografi på Dramaten bidrar till känslan av ett fruset ögonblick, värdig en vallfärdsplats.”…

Jacob Lundström, DN