Fågeln i mig flyger vart den vill2020-12-15T17:12:52+00:00

Project Description

Fågeln i mig flyger vart den vill

Performed by Estrad Norr, 2020
By Sara Lundberg
Director Martin Johansson
Set & Costume Designer Lotta Nilsson
Lightning Designer Anders Rudolfsson
Makeup Designer Birgitta Rasmusson
Composer Anna Maria Engberg
Photographed by Sandra Lee Pettersson

Högst uppe i en stor tall sitter Berta och längtar bort. Inte från familjen eller byn egentligen, utan mest längtar hon till nåt annat, till ett ställe där hon får vara som hon är.

Mest av allt vill Berta måla och teckna allt hon ser men arbetet på gården måste utföras, det vet hon ju innerst inne. Den enda i familjen som uppskattar hennes konstnärlighet är mamma och just nu ligger hon sjuk i lungsot. Hur blir det om det värsta händer? Inuti Berta gror en hemlig längtan efter att få visa världen att hon borde få måla tavlor istället för att ta hand om hushållet, det som Pappa envist vill och räknar med. Men hur ska hon kunna förverkliga sina drömmar när den enda som förstår henne är på väg att försvinna?

Fågeln i mig flyger vart den vill bygger på Sara Lundbergs Augustprisbelönade bok om konstnären Berta Hanssons uppväxt i Hammerdal. Föreställningen handlar som sorg, längtan och modet att följa sitt hjärtas röst. Den vill visa publiken att det finns vägar att nå sina drömmar, om man bara vågar lite mer än man tror.

Lotta Nilssons kostym och scenografi är precis, tidsenlig och detaljrik (…) Skärmen blir också ett rum för Bertas fantasivärld och minnen i form av skuggspel och animationer. Ett lyckat sätt att vidga scenrummet.”

Malin Palmqvist, MittMedia