The Last 5 Years2020-12-15T15:12:36+00:00

Project Description

The Last 5 Years

Performed at Åbo Svenska Teater, 2014
By Jason Robert Brown
Director Markus Virta
Musical director Ralf Nyqvist
Set & Costume Designer Lotta Nilsson
Lightning Designer Jouni Haavisto
Makeup Designer Sabina Segerström
Photographed by Pette Rissanen

I den här versionen av The Last Five Years ser vi Cathy och Jamie mötas femton år efter att Jamie lämnade Cathy. De har inte haft nån kontakt alls. De möts i en imaginär rättegångssal för att gå igenom sitt förhållande igen, för att få lugn och ro. För att få ett avslut, för att kunna gå vidare i livet.

“Scenografen och dräktskaparen Lotta Nilsson sade i teaterns pressmeddelande inför premiären att hon strävar efter att i scenrummet tillföra dramat en egen berättelse som inte finns uttalat i manus. Scenbilden, med rättssalen och domarpodiet i bakgrunden, är helt suverän – och praktisk. En efter en plockar Cathy och Jamie bara det de behöver i rekvisita och klädbyten ur salens omgivande hyllor.”

Maria Mi Wegelius, Helsingfors för Svenska YLE.fi

”Intimt och intelligent. Grundidén i Åbo Svenska Teaters version med kombattanterna som målsägande i ett slags privat rättegång var avgjort fyndig och Lotta Nilssons lösning att låta mötet inramas av fullbelamrade arkivhyllor var ett bra exempel på innovativ scenografi, som lämnar kvar något åt åskådarens fantasi.”

Mats Liljeroos, Hufvudstadsbladet, Finland