Cabaret2021-05-06T10:34:53+00:00

Project Description

Cabaret

Performed at Norrbottensteatern, 2017
By Joe Masteroff
Director Josette Bushell-Mingo
Musical director Tomas Isacsson
Choreographer Paul J Medford
Set & Costume Designer Lotta Nilsson
Lightning Designer Peter Sandin / Peter Stockhaus
Photographed by Anders Alm / Marcus Hagman

Välkommen till Kit Kat Klub. Välkommen till Berlin 1929. Välkommen till världens undergång.

Cliff Bradshaw, en ung amerikansk författare, kommer till Berlin. Det är nyårsafton 1929 och han är på jakt efter något att skriva om. Han snurras in i en karusell av karaktärer – Herr Schultz, fruktsäljaren som är kär i Fräulein Schneider, som äger ett pensionat på dekis. Kit Kat tjejer som inte är tjejer och Fräulein Kost som inte är en call girl. Han möter den farliga och sexuellt förvirrande Konferencieren, den vänliga affärsmannen Ernst Ludwig och självklart den fantastiskt underbart bubbliga Sally Bowles – med sjärnstatus i sikte.

I skuggan av den växande nazismen förvandlas sakta Kit Kat Klub, en gång en säker plats för judar, kristna, homosexuella, heterosexuella, svarta människor eller vita, konstnärer och politiker, till ett farligt ställe. Kärlek och vänskap testas och Berlin blir en symbol för de fasor som komma skall.

Cabaret är en av världens mest spelade musikaler med musik som Willkommen, Money och titelsången Cabaret. Cabaret hade sin urpremiär på Broadway 1966 med musik av John Kander, sångtexter av Fred Ebb och med manus av Joe Masteroff. Handlingen bygger på Christopher Isherwoods bok Farväl till Berlin från 1939, en självbiografisk skildring från Berlin strax efter 1930.

“Det är alltså en förträfflig Cabaret, välspelad och väl musicerad, med en enkel effektfull scenografi och med ljudeffekter och vibrationer i golvet som fick stöveltrampet att kännas påtagligt. Det ger den där extra närvarokänslan.”

Jan Bergsten, Norrbottens Dagblad