sv_SEus
Tumstock

Hej,

 

Lotta Nilsson

jag är född och uppvuxen i Oskarshamn i Småland men numera bosatt i Stockholm. Därifrån verkar jag som frilansande scenograf och kostymdesigner. Jag tog en Master of Fine Arts från Konstfack i Stockholm med inriktningen Tredimensionell gestaltning mellan åren 1989-94.

Efter utbildningen drev jag ett antal konstprojekt som resulterade i installationer som visades både separat- och i grupputställningar. Mitt arbete belönades med ett 1-årigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden, resestipendium från Helge Ax:son Johnsons stiftelse samt projektbidrag från BUS (bildupphovsrättsfonden i Sverige). Sedan examen från Konstfack har jag kompletterat min utbildning med kortare kurser inom Offentlig utsmyckning, Rörlig bild samt Digital media.

I slutet av 90-talet började jag att arbeta med scenkonst och ganska snart tog det över allt mitt kreativa arbete. Sedan dess har jag verkat inom talteater, teckenspråksteater, dans, musikal och musikteater. Jag har haft nöjet att arbeta med kritikerrosade föreställningar som t.ex. ”Pelle Snusk” i regi av regissören/koreografen Kajsa Giertz, H.C Andersens ”Snödrottningen” i regi av Lena Nylén, ”Miss Very Wagner” av och med performanceartisten Charlotte Engelkes, musikalen ”Parade” i regi av Markus Virta samt det klassiska dramat ”En druva i solen” i regi av Josette Bushell-Mingo.

Viljan att kommentera samtiden är hela tiden drivande för mig, samt viljan att vara delaktig i kollektiva processer. Detta kännetecknar sammanhangen och sammarbetsparterna för mina uppdrag inom scenkonsten. Jag har alltid tyckt om att måla med stora penseldrag, att komprimera och reducera uttryck. Rummet som installation finns hela tiden med och utmaningen är att hitta varje enskilt dramas inneboende rum.

Inspiration för mitt arbete finner jag genom att resa, besöka konstutställningar, se dans- och operaföreställningar, frossa i Haute Couture-magasin samt vara en aktiv medborgare. Jag vill att de projekt jag deltar i ska göra skillnad.

Hälsningar

signatur