Sms från Soppero2020-07-04T19:14:44+00:00

Project Description

Sms från Soppero

Performed at Giron Sámi Teáhter, 2013
By Ann-Helén Laestadius
Director Lena Mossegård
Script Consultant Ninna Tersman
Set and Costume Designer Lotta Nilsson
Composer Erling Fredriksson
Photographed by

Trauman, traditioner, släktfejder och svek. Agnes och Henrik vill bara älska varandra men det förflutna hinner ikapp. Han tillhör den mäktigaste familjen i byn och hon, hon är väl ingen riktig same? Agnes vill bli accepterad och söker desperat efter det som ska göra henne till någon som räknas. Och hennes resa tvingar familjerna att minnas.

Skuld och skam passerar över från generation till generation. Ingen pratar om det. Man gråter i ensamhet. Förtränger. Eller försöker sopa igen spåren. Några har flyttat långt söderut och slutat prata sitt språk men en vacker dag händer något som ingen räknat med.

Sms från Soppero innehåller allt det där man vill ha: kärlek, sorg, lycka, hemligheter och en och annan kaxig renskötare. Lägg till Musiken och Jojken, det här är en given succé! Fem skådespelare berättar i full fart en historia som inte kommer att lämna någon oberörd. Sms från Soppero tar delvis upp samma frågor som föreställningarna What’s up Sápmi och När vinterns stjärnor lyser här?, men på ett djupare personligt plan. Vem är jag och vem tillåts jag att vara?

”Föreställningen väcker starka känslor”

Martin Johansson, Östersunds-Posten